Як вибрати підкладку під ламінат

Як вибрати підкладку під ламінат

20.01.2024, 00:00

Підкладка (також відома як підложка чи підоснова під ламінат) - є матеріалом для ізоляції, який розташовується між основою підлоги (стяжка, бетонна плита або настил з дерев'яної дошки чи ОСБ-плит) та її завершальним шаром - ламінованою підлогою. На ринку будівельних матеріалів існує великий вибір різних варіантів підкладок для підлоги. У будь-якому випадку ефективна підкладка для ламінату повинна виконувати конкретні функції, інакше її використання може бути неефективним.

Які функції повинна виконувати підкладка під ламінат? Вирівнювання основи підлоги, тому що ламінат не терпить кривих поверхонь; Додатково вона може бути утеплювачем, такою властивістю володіють практично всі підкладки, не враховуючи полімерних полієтиленових; Виступати в якості гідроізоляції.

Тепер докладніше.

Функції підкладки

Вирівнювання основи: Вирівнювання поверхні є важливим етапом. Навіть при докладних зусилях будівельників, бетонні стяжки рідко вдаються ідеально рівними. Первинно невеликі відхилення можуть зростати до серйозних проблем, відомих як "люфти", "ями - бугри" або "стяжка вертольотом". Це порожнечі, які з'являються між підлоговим покриттям та бетонною базою. У таких місцях покриття може прогинатися, і з часом виникає його деформація, яку стає видно невідкладно. Використання високоякісної підкладки під ламінат допоможе уникнути подібних неприємностей, якщо ці відхилення незначні.

Теплоізоляція: Якщо ви хочете підвищити теплоізоляцію приміщення, оберіть підкладку, яка зберігає тепло. Це може бути важливо для комфортного відчуття під ногами та для зменшення енерговитрат. Зверніть увагу, що у випадках коли в основі використовується елементи підігріву (водяна або електрична система "тепла підлога") теплоізоляція не потрібна функція підкладки, тому що буде підвищений тепловий опір, що додасть додаткових витрат на обігрів. Простими словами, якщо у вас тепла підлога в стяжці, потрібна підкладка з мінімальним показником теплового опору.

Звукоізоляція: Якщо важлива для вас звукоізоляція, оберіть підкладку з високою ізольованістю звуку. Це особливо важливо в багатоквартирних будинках або приміщеннях з високим рівнем шуму.

Звукопоглинання: Звукопоглинаюча підкладка під ламінат є спеціальним матеріалом, призначеним для зменшення розповсюдження та відбиття звукових хвиль, які виникають при ходьбі по підлозі, пересуванні меблів, голосної розмови важко буде уникнути без правильного ізолюючого прошарку під ламінатом.

Вологостійкість: Якщо є ризик підвищення вологості у приміщенні, оберіть підкладку, яка має вологостійкі властивості. Це допоможе захистити вашу ламіновану підлогу від вологи.

Стійкість до навантажень. Стійкість до навантажень підкладки під ламінат вказує на те, як добре цей матеріал витримує тиск і вагу, яка накладається на нього в процесі використання (важкі меблі, кухонний "острів" з побутовою технікою або кам'яною столешнею, тощо). Ця характеристика грає важливу роль у забезпеченні тривалої та стійкої підлогової системи. Основні аспекти стійкості до навантажень підкладки включають: Стійкість до стиснення, Ударостійкість, Стійкість деформацій, Сумісність з важкими предметами, Відновлювальні властивості.

Товщина. Ключовою властивістю підкладки є її товщина, яка пов'язана з її стійкістю до навантажень. Часто вибирають максимально товсту підкладку для вирівнювання нерівностей підлоги чи досягнення необхідної висоти (наприклад, рівень із плиткою). Проте, при навантаженні меблями, товста підкладка може уступати під тиском, що впливає на стійкість до навантажень та може створити нерівності, надмірний тиск на замки ламінату (може призвести до зламу замків ламінату) і навіть "ефект палуби" з прогинанням ламелей. Тому рекомендується використовувати підкладку не більше 60% товщини самого ламінату та обирати щільність підкладки виходячи зі специфічних умов приміщення. Мінімальний необхідний показник стійкості до навантаження  7 тонна \ м2, але рекомендований при побутових навантаженнях понад 10 тонн \ м2. При цьому деякі виробники вказують і більш жорсткі вимоги (від 20 тонн \ м2).


Статті

Укріплювач стяжок Mapei Prosfas: Професійний погляд на його застосування в будівництві
20.01.2024

Чим укріпити стяжку якщо вона крихка? Робили стяжку та щось пішло не так? Чи є матеріал який здатен укріпити стяжку підлоги та досягти міцності для монтажу паркетної дошки на клей?

На всі питання є одна відповідь: Так і це Укріплювач стяжки Mapei Prosfas

Як вибрати підкладку під ламінат
20.01.2024

Перш ніж розпочати процес укладання ламінату, необхідно ретельно підготувати основу для монтажу підлогового покриття. Це напряму впливає на тривалість служби підлоги та якість звуко- та теплоізоляції в будинку. У цій статті розглянемо матеріали, які використовуються для підкладки під ламінат.

Кварцвініл: Товщина. Яка буває? Навіщо? Чому?
05.09.2023

Кварцвініл якої товщини випускається? Чим відрізняється 2 мм від 4,5 мм? Для чого потрібен товщий а для чого тонкіший? На всі ці запитання ви знайдете відповіді прочитавши цю статтю

Опитування

Чи була ця стаття корисною для Вас?


(097) 967-77-60
(066) 310-80-22
Категорії